Han beskrivs som den förste svenske IS-terroristen och syns på brutala bilder från sin tid i Syrien. Trots det lever han fritt i Sverige. Och kräver bidrag retroaktivt från Försäkringskassan.

Det är ett uppenbart bevis på att rättsstaten inte fungerar gentemot islamister att Bherlin Dequilla Gildo, eller Abu Dhirar Flibbini, från Bergsjön i Göteborg går fritt på svenska gator och skyddas av staten istället för ställs inför rätta för vidriga övergrepp i Syrien.

Gildo reste tidigt till Syrien för att kriga och stred för jihadister som anslöt sig till terrororganisationen Islamiska staten.

Flera bilder som spridits på internet visar några av Gildo brutala handlingar. Några av bilderna lade han själv upp på sociala medier. 

Per Gudmundson, då på Svenska Dagbladet, rapporterade 2012 om Gildo i sin blogg och publicerade där några av hans bilder där han poserar med dödade människor.

När han reste från Syrien till London blev han frihetsberövad där från september 2014 till juni 2015. Han flyttade senare till Sverige, där han bytt namn och adress.

– Han friades i Storbritannien efter att rättegången kollapsat. Det är ganska komplicerat, men det handlar om underrättelseskäl, säger Magnus Ranstorp för Kvällsposten.

Kräver bidrag retroaktivt

Inte nog med att han lever fritt i Sverige, nu kräver han drygt 200.000 kronor för att han suttit frihetsberövad i London. Han hävdar att han hade ett aktivitetsstöd från Försäkringskassan som inte betalats ut.

– Jag skulle säga att han är motbjudande öppen kring vad han hållit på med där nere. På de bilder som han poserat på och i de sammanhangen, säger Magnus Ranstorp.

– Därför frågar jag mig varför man inte inlett en förundersökning om krigsbrott, i relation till vad han gjort.