En imam dömdes i dag av Helsingborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp. Han uttalade sig nedsättande mot judar i ett tal under en demonstration på Gustav Adolfs torg i Helsingborg i juli 2017.

Det var under demonstration som anordnats av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg i juli 2017 som han höll tal på arabiska.

Det filmades och tre polisanmälningar gjordes mot honom.

– Det är ju extra bekymmersamt när en religiös ledare uttrycker sig så, har Josefin Thorell, ordförande för den judiska församlingen i nordvästra Skåne, sagt till Kvällsposten

Under domstolsförhandlingen medgav imamen att han sagt att ”judarna är apornas och svinens avkommor”. Till sitt försvar har han hävdat att han syftade på staten Israel med sitt uttalande.

Försvarets tolkning ligger i linje med vad Justitiekanslern Göran Lambertz hävdade 2006 om ett ljudband från Stockholms moské. JK menade då att jämförelsen med apor och grisar inte var åtalbart eftersom den är kopplad till Mellanösternkonflikten.

Tingsrätten instämmer inte i detta synsätt. 13 år senare har Sveriges juridiska system kommit längre.

– Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten, säger rättens ordförande, lagmannen Ylva Norling Jönsson.

Tingsrätten skriver i domen att ordet jude inte är samma sak som staten Israel.

Imamen Samir El Rifai döms till villkorlig dom och 3.000 kronor i böter.