En 22-åring anställd inom hemtjänsten handlade mat åt de äldre med deras kontokort. Sedan tog han i smyg ut tusentals kronor till sig själv från de äldres konton.

Under vintern och våren i fjol tog 22-åringen vid åtminstone fem tillfällen ut över 30.000 kronor från två äldre hemtjänstkunder i Solna och Upplands Väsby, norr om Stockholm. Han var anställd i två olika hemtjänstföretag då han satte i system att stjäla pengar från äldres kontokort.

Det var när mannen var ute och handlade mat åt de äldre med deras kort som han passade på att ta ut pengar till sig själv från olika bankomater. Men uttagen upptäcktes och mannen har nu dömts för bedrägeri och försök till bedrägeri.

I förhör har han sagt att en anhörig blivit kidnappad i Libyen och att han därför han behövde pengar för att betala en lösensumma.

Tingsrätten dömde honom till villkorlig dom och dagsböter, totalt 17.500 kronor. Han ska också betala totalt drygt 30.000 kronor i skadestånd till de två drabbade, rapporterar lokaltidningen Mitt i.