Svenska folket har låg tillit både till partiledarna och till utvecklingen i Sverige. För att bryta utvecklingen måste politikerna leverera kraftfulla och trovärdiga svar på frågor som folk oroar sig för, säger statsvetare.

Under 2010-talet har flera händelser skapat en ökad pessimism i landet. Tilltron till den svenska staten har fått många törnar. Det militära försvaret visade sig bestå i ett ”enveckasförsvar”, skandaler inom vård och äldreomsorg har avlöst varandra, nu senast med att S-politiker sänker värmen i äldreboenden eftersom de äldre får filtar.

Våldet i samhället har också blivit betydligt mer påtagligt. Numera kan man skjutas ihjäl i skottlossning mellan kriminella gäng som polisen inte klarar av att hantera.

Och det stora sänket är migrationskrisen.

Källa: Expressen/Demoskop.

– Nu viker det tvärt, särskilt under september har det rusat rakt ner och nu är den här serien på ”all time low”, säger statsvetaren Peter Santesson i Expressen-TV.

– Under de senaste åren har mycket av debatten kretsat kring oro för välfärdssystemens hållfasthet. Det är också knutet till migration i vid mening. Men den här dramatiska utvecklingen de senaste månaderna har nog att göra med skjutningarna, är min tolkning, säger han.

S har problem

Santesson får frågan hur Stefan Löfven (S) utifrån sin regeringsställning klarar att hantera denna pessimism.

– Jag tror att S börjar bli stressade över utvecklingen. S-väljarna har tidigare inte varit så bekymrade över lag- och ordningsfrågor. Det har i stället varit välfärdsfrågor och miljöfrågan som har engagerat. Men i och med skjutningarna har de här frågorna börjat bryta igenom i S-leden. Det gäller faktiskt specifikt S-väljarna, vi ser inte riktigt samma mönster ibland övriga vänsterväljare.

Här uppstår en paradox, eftersom Socialdemokratin har lågt förtroende när det kommer till lag och ordning.

– Ja, och det gör det knepigt för S. De måste snabbt få en trovärdighet i de här frågorna som lugnar de egna väljarna. 

Oppositionen mot förda politiken stärks

De som gynnas av pessimismen är givetvis de partier som inte är ansvariga för utvecklingen. Och ett parti har ju särskilt hållits utanför inflytande av övriga partier.

– Den förra djupa pessimismen sammanföll med rekordsiffror för Sverigedemokraterna. Nu fick vi ett nytt SD-rekord i vår septembermätning. SD är vinnare på det sättet att de uppfattas som den tydligaste oppositionen mot det politiska etablissemanget, säger Santesson.