FN-chefen för palestinainsatserna utsåg älskarinnan till rådgivare och tillsammans flög de business class runt världen, enligt en läckt rapport.

Skandalerna kring ledningen för FN:s palestinainsatser i UNRWA har fått flera länder att frysa sina bidrag, men inte Sverige. Avgående utrikesminister Margot Wallström har inte vidtagit några åtgärder.

Kritiken är inte nådig mot UNRWA i en hemlig internrapport inom FN.

”Misskötsel av sexuella relationer, nepotism, repressalier och maktmissbruk för personlig vinning”.

Sju miljarder i bistånd från Sverige

Sverige har betalat drygt sju miljarder kronor till UNRWA under de senaste 20 åren, enligt Openaid som sammanställer biståndsdata. I augusti 2018 undertecknade Sverige ett avtal som innebär stöd om ytterligare 1,88 miljarder kronor mellan 2018 och 2021.

– Det här måste utredas innan man tar till storsläggan, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) till Aftonbladet.

Rapporterna om misskötsel och korruption hindrar inte S-regeringen från att fortsätta låta skattepengarna flöda in i FN:s palestinaprogram.

Andra regeringar har reagerat, som Samtiden rapporterat. Schweiz regering kommer inte att betala ut några mer bidrag till UNRWA förrän misstänkt korruption och maktmissbruk har utretts.

USA minskade stödet till UNRWA med omkring tre miljarder kronor 2018.

Korrupt generalkommissionär

Det handlar om Pierre Krähenbühl, 53, som efter bara några månader på sitt nya jobb som generalkommissionär på UNRWA under 2014 fattade ”särskilt tycke” för medarbetaren Maria Mohammedi, en tidigare känd skådespelerska, enligt rapporten från UNRWA:s etikkontor.

Snabbt får hon ett nytt jobb som särskild rådgivare till generalkommissionär Krähenbühl. Utnämningen ska ha skett efter en ”extremsnabb intern rekryteringsprocess”, skriver Svenska Dagbladet som tagit del av rapporten.

Snart började Maria Mohammedi följa med på Krähenbühls resor. Hon ska ha ”använt sin maktposition så att hon kunde resa business class med honom medan övrig personal förväntades flyga ekonomiklass även på interkontinentala resor”, framgår av internrapporten.

Paret ska ha också ha betett sig på ett så intimt sätt att det gjorde andra anställda generade. På resorna ska Maria Mohammedi ha haft ”stort intresse för valet av hotell, vilket ledde till genanta situationer där kollegor uppmanades utröna sängarnas storlek”.

Pierre Krähenbühls närmsta kollega, den biträdande kommissionären Sandra Mitchell, ska ha sett till så att hennes make Robert Langridge fick en välbetald toppost inom UNRWA i Amman i Jordanien.

Internrapporten varnar i sina slutsatser för att dessa FN-chefers agerande skadat både UNRWA och FN:s rykte.

Förnyelse av UNRWAs mandat ska diskuteras av FN:s generalförsamling i New York om några veckor – då är en korruptionsskandal det sista man vill ha.