För att få hushållsekonomin att gå ihop tvingas pensionärer att börja jobba igen. Nästan 300.000 pensionärer i Sverige ligger under gränsen för så kallad relativ ­fattigdom, enligt EU:s statistikorgan Eurostat.

En av dem är Ingrid Stark, 70. Hennes pension ger 13.000 kr efter skatt. Men snart faller en privat pensionsförsäkring på 1.000 kr bort. När hyran och de andra räkningarna är betalda blir det inte många kronor kvar att leva på.

För att dryga ut kassan hoppar hon in som nämndeman i förvaltningsrätten några gånger i månaden. Det ger upp till 2.000 kronor extra varje månad efter skatt.

– Det känns för jävligt att knappt klara sig på sin pension efter ett helt yrkesliv, säger hon till Aftonbladet.

Ingrid Stark började jobba som 16-åring. Efter elva år på Postgirot utbild­ade hon sig till barnskötare. Hon ­jobba sedan på förskola. De sista åren hade hon en kommunal administrativ tjänst i Skarpnäck.

För fem år ­sedan gick hon i pension och tänkte då ta vikariat på en förskola för att dryga ut pensionen. Men efter två pass kände hon att det var omöjligt.

– Människor ska ha en rimlig pension som gör att det går att leva ett rimligt liv, det ska inte behöva ­vara så hemskt stor skillnad från hur det var när man jobbade, anser Stark.