Bryssel har sagt sig vägra omförhandling av Storbritanniens utträdesavtal. Men nu backar Jean-Claude Juncker och säger att han kommer att ”göra allt för att nå ett avtal” före 31 oktober.

EU-kommissionens ordförande Juncker säger inte bara att EU är redo att förhandla, något man tidigare vägrat att ens diskutera, han säger också att ”vi kan nå ett avtal”.

Och inte nog med det. Juncker erkänner också att ”Brexit kommer att ske”.

Från Bryssel har hittills förhållningssättet varit motsatsen: man har vägrat omförhandla och man har agerat som om Brexit på något sätt inte kommer att ske.

Jag tror vi kan nå ett avtal. Jag gör allt för att vi ska nå en uppgörelse eftersom jag inte gillar tanken på en avtalslös, hård Brexit. Det skulle få katastrofala konsekvenser i åtminstone ett år, säger han till Sky News.

Det är naturligt att EU agerar annorlunda när den nye brittiske premiärministern Boris Johnson tydligt gör klart att landet ska lämna unionen 31 oktober, med eller utan avtal.

Nu kan EU inte längre låtsas som att utträdet inte kommer att ske. Då blir det nödvändigt att omförhandla, eftersom varken EU eller Storbritannien vill lämna utan avtal.