Inrikesminister Mikael Damberg (S) har bjudit in alla partier – utom SD – till samtal om gängkriminalitet. Ett agerande som nu får skarp kritik från många håll.

Enligt Damberg har Sverigedemokraterna en förklaringsmodell som är ”för grund” i frågan om gängkriminalitet, och därför bjuds inte partiet in.

SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen avvisar den förklaringen genom att peka på att Stefan Löfven sagt att de rika i Danderyd är orsaken till dödskjutningarna.

– Det vi hört från statsminister Stefan Löfven (S) den senaste tiden är att det är rika ungdomar i Danderyd som tvingar fram kriminaliteten, det tycker jag är en väldigt grund analys.

Marttinen är kritisk till regeringens taktikspel om en så viktig samhällsfråga.

– Man borde kunna samlas för att se vilka lösningar det finns stöd för, men istället använder sig regeringen av ett dagisspel, säger Marttinen till SVT.

Kristersson (M): Uteslut inte drygt 17 procent

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anser att Damberg gör fel.

– Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige, skriver Kristersson.

Kristdemokraterna: Låt alla delta

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, vill att Sverigedemokraterna ska delta i de blocköverskridande samtal om brottsligheten som inrikesminister Mikael Damberg (S) har bjudit alla övriga partier till. På Twitter skriver han att det är rimligt om en nationell samling inrymmer alla partier.

”Låt alla delta. Handlar om att respektera väljarna och att det behövs gemensamma lösningar över partigränserna”, skriver Carlson.

”Släpp prestigen”

Det enda parti som har haft rätt från första början bjuds inte in till samtal av Damberg. Menar S allvar med att de vill hitta ett åtgärdspaket mot gängkriminaliteten som fungerar, ja då är det hög tid för S att släppa sin prestige och börja se till Sveriges bästa. Det som regeringen har åstadkommit hitintills har inte gett förväntat resultat, riksdagsledamot Katja Nyberg (SD), tidigare polis i NOA.

S förlorar på detta

Också S-redaktören Widar Andersson är i Folkbladet kritisk mot Dambergs agerande: ”Socialdemokraterna har allt att förlora och inget att vinna på det här beteendet.

Oscarssons snabbenkät: Damberg, du gör fel

Statsveteran Marcus Orscarsson genomför en enkätundersökning där han frågar om det är bra eller dåligt av inrikesministern att inte bjuda in SD.

Mer än tio gånger fler vill att SD ska bjudas in, mot dem som anser att SD inte ska budas in: 7.200 personer anser Damberg gör fel, bara 674 ställde upp på Damberg. (Detta vid kl 14)