Socialdemokraternas systerparti i Norge, Arbeiderpartiet, rasade med 8,2 procentenheter i kommunalvalet som hölls igår.

I Norge håller man lokala val skilda från stortingsval. När 99,8 procent av rösterna är räknade framstår Arbeiderpartiet som valets stora förlorare. De backar från 33,0 procent till 24,2 procent.

En annan trend är dock att också regeringspartierna i den blå regeringen tappar, något som regeringspartier ofta gör i kommunalvalen. Høyre tappar 3,0 procentenheter och liberala Venstre 1,7 procentenheter. Fremskrittspartiet tappar 1,0 procentenheter.

Samtidigt går de små partierna fram. Enfrågepartiet mot biltullar – ”Folkeaktionen nei til mer bompenger, FNB – gick fram med 2,4 procentenheter i hela landet, trots att de bara ställer upp i 11 kommuner.

Senterpartiet, som tidigare regerat med Arbeiderpartiet går fram mest, med 5,9 procentenheter. Också de små röda partierna går fram: Miljøpartiet De Grønne gick fram med 2,4 procentenheter, Sosialistisk Venstreparti +1,9 procentenheter och marxistiska Rødt med 1,8 procentenheter.

Därför ökade vänstersidan totalt sitt väljarstöd till 55,7 procent medan den blå sidan backade till 36,2 procent, rapporterar NRK.