KOMMENTAR. Fler än 20 EU-entusiastiska konservativa ledamöter gick över till vänsteroppositionen när brittiska parlamentet bestämde att man ska rösta om lag som åter önskar uppskjutet utträdesdatum från EU.

Det gick inte premiärminister Boris Johnsons väg under brittiska parlamentets första dag efter sommaruppehållet. Talmannen avvisade inte att ta upp vänsteroppositionens lagförslag om att försöka förskjuta utträdet ännu en gång.

Talmannen lät parlamentet rösta om man skulle ta upp lagförslaget, vilket gick igenom med 328 ja mot 301 nej.

Detta lagförslag ska diskuteras och föras till omröstning under onsdagen. Går det igenom bakbinds premiärministern från att verkställa Brexit.

Nyval och uteslutningar

Det är inget nytt längre att en premiärminister blir nedröstad i EU-frågan. Företrädaren Theresa May blev det tre gånger, eftersom hon försökte hålla ihop partiet och dess EU-entusiastiska falang.

Boris Johnson agerar annorlunda. Han meddelade direkt efter omröstningen att han startar processen för nyval.

Johnson sa före omröstningen att han inte kommer att tolerera att en grupp parlamentariker agerar såväl emot folkviljan i folkomröstningen som mot sin partikollega, premiärministern. De som gör det kommer att uteslutas.

Direkt efter omröstningen på tisdagskvällen fullföljde Boris Johnson det han sagt att han skulle göra. Han uteslöt 20 parlamentsledamöter och tidigare ministrar ur partiet.

EU-konflikt i Tory sedan Thatchers tid

Konflikten om synen på EU har varit djup i det konservativa partiet sedan Margaret Thatcher intog en hård attityd och vägrade gå med i det monetära samarbete som blev euron som valuta.

Denna trettio år långa interna slitning fick igår sitt slut. Boris Johnson kastade ut EU-entusiasterna på gatan.

De utkastade stämmer in i vänsterns mantra om att Boris Johnson agerar ”odemokratiskt”, vilket är löjeväckande. Det premiärministern gör är att fullfölja folkomröstningens beslut: Storbritannien ska ut ur EU.

Direkt och indirekt demokrati

Grunden till den brittiska turbulensen just nu är att parlamentsledamöter inte accepterar att folkomröstningen och dess direktdemokratiska utslag är överordnad deras demokratiska mandat att indirekt representera folket.

Det är absurt att kalla Boris Johnson odemokratisk när han gör allt för att verkställa folkets beslut i folkomröstningen.

Är det något som är odemokratiskt är det att försöka hindra folkets utslag i folkomröstning. Visst, folket har inte talat om exakt hur utträdet ska gå till. Men den delen är ju överlämnad till den representativa sidan. Och enligt dess representativa regler har Boris Johnson valts till premiärminister. Då är det inte mer än rimligt att hans regering får verkställa folkomröstningen så som den finner bäst.

Parlamentets palatskupp blir inte långvarigt

Om lagen om förskjutet EU-utträde går igenom samtidigt som parlamentet avvisar premiärministerns begäran om nyval, vilket riskerna ökade för igår, då kan Storbritannien stå med ett parlament som dikterar för regering och tagit över dess verkställande makt.

Det är en konstitutionell kris. Boris Johnson har sagt att han inte tänker begära en ny uppskjutning av utträdet. Om han avgår, och parlamentet avslagit nyval, då kommer Storbritannien att sakna regering och ingen har majoritet att bilda en ny.

Labourledaren Jeremy Corbyn vill gärna bli premiärminister. Det är möjligt att han tråcklar sig fram till den posten. Men han saknar legitimitet på alla tänkbara vis.

Kraven på nyval kommer att växa till orkan.

Det är ett oväder som Corbyn inte kommer att kunna reda ut. Han kommer snabbt att tvingas inse att nyval är enda vägen att återupprätta parlamentets anseende.

I ett sådant nyval kan Boris Johnson vinna den majoritet som krävs för att kunna leda Storbritannien ut ur eländet. Varför? Han har ju splittrat sitt parti, som motståndarna kommer att säga.

Därför att han visat att han tar folkets vilja på allvar. Därför att han visar att han gör allt vad han kan för att komma framåt. Han visar helt enkelt ledarskap i en tid då väldigt få politiker gör det.

Det är alltså fullt möjligt att Boris Johnson tvingas bort från Downing Street av EU-entusiasterna. Men en sådan palatskupp av etablissemangen kan stärka hans folkliga stöd i ett nyval som måste komma snart.