KOMMENTAR. Opinionsmätningarna visar att det kan bli storseger för Boris Johnson i det nyval som ännu inte beslutats. Ett sådan valresultat skulle ta honom från förödmjukelse till en historisk vinnare.

Premiärminister Boris Johnson har lagt fram förslag om nyval till 15 oktober, men blivit nedröstade av oppositionen. Detta med motiveringen att de inte litar på att premiärministern inte skulle skjuta upp valdagen till efter 30 oktober så att utträdet ur EU utan avtal blir ett faktum.

Johnson försöker därför få oppositionens lag om uppskjutet utträde att gå igenom lagstiftningsprocessen snabbt, så att Labour kan rösta för nyval utan att vara rädda för ett utträde utan avtal före nyvalet.

Hur ligger opinionen till inför ett nyval? Eftersom Storbritannien har enmansvalkretsar är det notoriskt svårt att veta hur utfallet blir. Små förändringar kan betyda stora skiften i mandatutfallen.

Men en sammanvägning av de senaste sju opinionsmätningarna visar på en tydlig seger för Boris Johnson. Han behöver vinna 322 mandat för egen majoritet, och kan enligt mätningarna i sommar nå 361 mandat. En stor majoritet.

Dessa mätningar gjordes före senaste veckans turbulens. Och Nigel Farage och hans nya Brexitparti är en stor joker i brittisk politik.

I EU-valet i maj vann Brexitpartiet stort, eftersom dåvarande konservative premiärminister Theresa May förespråkade ett utträdesavtal som band Storbritannien vid EU på ett sätt som inte är olikt hur Norge och Schweiz är bundna av EU-regler. Väljarna räknade inte detta som ett utträde och straffade konservativa Tory hårt.

Ett skäl för Boris Johnson att vara glasklar om utträdet ur EU är att han inte vill se ett parlamentsval som slutar som EU-valet…

VALRESULTAT EU-VALET i maj (källa EU-elections)
Parti
Andel av rösternaförändring
Brexitpartiet (Nigel Farage)30,7 procent+7,3
Liberaldemokraterna19,8 procent+13,1
Labour13,7 procent-10,9
De gröna11,8 procent+4,9
Konservativa Tory8,8 procent -15,1
Skottska nationalistpartiet3,5 procent+1,0

Boris Johnson vet att han måste fullfölja folkomröstningen och genomföra Brexit för att få väljarnas förtroende.

Om han gör det, kan valresultatet bli så som de senaste opinionsmätningarna antyder: en storseger! En egen majoritet, så att han snabbt kan riva upp Labours lag om ytterligare uppskjutet utträde, Brexit.

Detta är ett oerhört högt spel. Men det är logiskt och en väg för det konservativa regeringspartiet att inte bara behålla initiativet, utan faktiskt visa ledarskap och återupprätta trovärdigheten för brittisk politik.