Mindre kommuner klarar inte av att ta emot fler nyanlända från Migrationsverket. Minst ett 20-tal kommuner ifrågasätter den så kallade bosättningslagen. Och efter att Sölvesborg sagt att de tänker bestrida lagen slår också Bengtsfors larm.

Bengtsfors kommun i Västra Götalands län riskerade att gå i konkurs på grund av att staten lämnat över alltmer av de kostnader som förknippas med mottagandet av nyanlända.

De senaste tre åren har Bengtsfors tagit emot 700 nyanlända. Och nu vill kommunalrådet Stig Bertilsson (M) att myndigheterna slutar anvisa nyanlända till kommunen.

– Vi har tagit emot så väldigt många i vår lilla kommun under så många år, så vi tycker det är högst rimligt att flyktingar som kommer till Sverige får landa någon annanstans, säger han till TV4 Nyheterna.

Bengtsfors ser framför sig att de som bott länge i kommunen flyttar, samtidigt som de nyanlända som kommit i huvudsak blir kvar. Kommunen har drabbats av stora extrakostnader. Det finns skolor där det en period talades 24 språk. Det krävs tolkar och andra resurser.

Bengtsfors instämmer i kritiken som Sölvesborg riktar mot att staten stjälper över ansvaret på mindre och redan hårt trängda kommuner.

– Vi kan inte förbjuda nyanlända att komma till Bengtsfors men vi vill skicka signalen att Bengtsfors i förhållande till sin storlek har tagit en alldeles för stor andel och att det bör fördelas jämnare på Sveriges kommuner, säger Stig Bertilsson.