Under torsdagen ska sju partier träffas medan SD stängs ute, när gängkriminalitet, skjutningar och bombdåd ska diskuteras.

Trots alla invändningar under veckan träffas sju partier medan det åttonde utestängs.

I söndags efterlyste Moderatledaren Ulf Kristersson en politisk mobilisering för att komma till rätta med problemen. Regeringens svar blev att bjuda in samtliga riksdagspartier – utom Sverigedemokraterna – till överläggningar.

I medier har flera av partierna kritiserat att Socialdemokraterna inte bjudit in alla partier. Man sa att det var ”ovärdigt” och ”respektlöst” att inte bjuda in ett parti som företräder över 1,1 miljoner väljare.

Men nu accepterar dessa partier trots allt att så sker genom att de deltar i de av Socialdemokraterna dikterade samtalen.

När S säger: ”de får inte vara med!” så accepterar de andra att det blir så. Man underordnar sig villigt Socialdemokratin och kastar snabbt ut sina egna ståndpunkter när S sagt sitt.

M förhandlar inte med SD

Moderaterna ”beklagar” att S inte bjudit in SD men partiet lyder den socialdemokratiska påhittet som om man inte har någon egen vilja.

– Jag har bara ställt frågan vad de tycker om våra tio punkter, jag har inte förhandlat med dem, säger Johan Forssell (M) till DN.