En känd advokat överrumplades när han lämnade sin lägenhet på Norr Mälarstrand i centrala Stockholm på fredagsförmiddagen. Han brottades med någon i trapphuset och blev sedan skjuten med flera skott .

Advokaten kunde själv larma och fördes med ambulans till sjukhus. Hans tillstånd är allvarligt men stabilt.

Polisen säger att överfallet inte behöver vara relaterat till hans arbete. En kvinna har gripits. Men enligt vittnen var skytten en man, som fortfarande är på fri fot.

Under eftermiddagen anhölls kvinnan som misstänkt för anstiftan till försök till mord, säger presstalesperson för Åklagarmyndigheten. 

Enligt uppgifter till SVT har advokaten haft en tvist inom familjen som nyligen avgjordes i domstol.

Enligt Expressen-TV är den anhållna kvinnan en tidigare högt uppsatt jurist som dömts för brott och meddelats kontaktförbud mot advokaten.

Enligt andra uppgifter ska hon ha varit juristdomare i Svea hovrätt, men hon dömdes själv för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd sedan hon bitit en man i armen 2013 och 2015 slagit en polis i ansiktet i samband med att hon blev omhändertagen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer.

Uppgifter finns också om att advokaten och kvinnan har varit gifta, men är separerade.

Gärningsmannen är dock på fri fot. Kriminologen Leif GW Persson tror att det snart blir känt för polisen vem hon lejt för att mörda. ”Det kommer nog så småningom fram, när hon fått sitta till sig ett tag”, säger Leif GW Persson.

*

Utländsk media skriver ut advokatens namn, Daily Mail i Swedish lawyer is ’shot in the head and chest’ in Stockholm as police question female lawyer banned from contacting him, Forbes i Swedish Lawyer Wounded in Stockholm Shooting.