Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ska bli nästa svenska EU-kommissionär. Men att hålla i pengar är inte hennes styrka. I den meningen passar hon säkert in i Bryssel.

När statsminister Stefan Löfven presenterade Ylva Johansson som nästa EU-kommissionär sa han att hon utöver lång politisk karriär också har erfarenhet från näringslivet.

Hundratals miljoner i förlust

Hon var vice vd och sedan vd i utbildningsföretaget Att Veta AB från 2000-2004. Det gick med 200 miljoner i förlust och ett tag var hennes årslön på 1,4 miljoner lika hög som företagets totala intäkter. Till ägarna som fick betala kalaset hörde kommunsektorn, alltså skattebetalarna.

Likt många politiker är hon betydligt bättre på att sätta sprätt på skattepengar än på att skapa effektiva lösningar.

”Vi är kära i varandra”

Riktigt känd blev Ylva Johansson när hon som skolminister och Erik Åsbrink som finansminister 1998 i ett fax till medieredaktionerna meddelade: ”Vi är kära i varandra”. På 90-talet var det inte vanligt att politiker delade med sig av sitt privatliv. Särskilt som båda då var gifta på var sitt håll.

De hyllades för att de var öppna och ärliga om varför Ylva Johansson avgick ur regeringen, men det frågades varför kvinnan skulle lämna den gemensamma arbetsplatsen.

Riksdagsledamot redan 1988

Ylva Johansson har hittills haft en lång och brokig politisk karriär. Hon blev riksdagsledamot 1988 för Vänsterpartiet kommunisterna sedan hon nominerats av Kommunistisk ungdom. Hon åkte ur riksdagen 1991 och jobbade då som lärare, som hon är utbildad till.

Hon bytte också parti och gick över till Socialdemokraterna. Då värvades hon av statsminister Ingvar Carlsson som skolminister 1994–1998.

Hon återkom till politiken efter misslyckandet i näringslivet 2004, nu som sjukvårds- och äldreomsorgsminister i Göran Perssons regering. Under alliansregeringen var hon riksdagsledamot. 2014 blev hon arbetsmarknadsminister i Stefan Löfvens regering.

Nu står hon alltså på tröskeln till att få det bäst betalda politikerjobbet en svensk politiker kan få: EU-kommissionär.