I tidningsartiklar beskrevs mannen som ”perfekt tillskott” till orten och att han talar bra svenska. I den häktningsframställan som behandlas av tingsrätten idag har han tolkbehov.

Den uzbek med medborgarskap i Kazakstan som begärts häktad för stämpling till terroristbrott har hyllats i Östersunds-Posten, ÖP, i flera artiklar då han skulle utvisas från Sverige 2016 eftersom han saknade asylskäl.

I artiklarna i ÖP utmålades mannen och hans fru som lyckade exempel på integrerade migranter. Läsarna fick läsa att ”Ett till synes perfekt tillskott till en åldrande del av kommunen. Problemet är att de nu mot sin vilja måste lämna Sverige.”

Enligt häktningsframställan som tingsrätten ska behandla under fredagen har den misstänkte tolkbehov på ryska. I en tidigare artikel i Östersunds-Posten uppges däremot att han talar bra svenska.

Enligt en av ÖP:s artiklar ska familjen fått återvändandeförbud till Sverige under bara två års tid. Till ÖP uppger mannen att familjen skulle resa till Ryssland då han menar att han inte är säker i Kazakstan som uzbek.

Men enligt Skatteverkets handlingar så var det Kazakstan som familjen kom från när man återvände till Sverige i september 2018, rapporterar Nyheter idag.