Mannen som misstänks för att ha försökt köra över människor och in i en folkmassa i Östersund begärs häktad. Beslut om häktning tas av Östersunds tingsrätt under fredagen.

Det var under onsdagsförmiddagen som mannen greps efter en biljakt och anhölls på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Brottsrubriceringen skärptes senare till stämpling till terroristbrott.

Den terrormisstänkte mannen är i 30-årsåldern och uzbek med medborgarskap i Kazakstan. Han har flera gånger sökt asyl och fått nej eftersom han saknar asylskäl. Ett utvisningsbeslut vann laga kraft 2016, rapporterar Expressen.

Enligt Aftonbladet utreds mannen nu för kopplingar till den dömde terroristen Rakhmat Akilov. Ändå har han kunnat komma tillbaka till Sverige efter terrordådet på Drottninggatan.

Enligt uppgifter till Expressen fanns både bensindunkar och knivar i bilen.

Mannen har nu begärts häktad av kammaråklagare Henrik Olin. I häktningsframställan framgår det att åklagaren anser att det finns risk att den misstänkte avviker eller undanröjer bevis om han släpps fri.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i Östersunds tingsrätt under fredagen, rapporterar Expressen.

*

Se mer i Samtiden: Nytt terrorförsök med fordon i Sverige.