Bensinskattehöjning kan blir resultatet av de budgetförhandlingar som nu startar mellan partierna som röstade fram sittande regering: S, MP, C och L i Januariöverenskommelsen.

Medan Jimmie Åkesson (SD) i sitt sommartal i helgen påpekade att hans parti tillsammans med M och KD lyckades sänka bensinskatten i gällande statsbudget, är Liberalernas nye partiledare Nyamko Sabuni beredd att höja bensinskatten.

När Nyamko Sabuni intervjuades om den kommande lågkonjunkturen och vad ett sämre ekonomiskt läge kan innebära för Januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna, C och L svarade hon att hennes parti vill höja skatter på ”det som smutsar ned”, och bland annat har hon siktet inställt på bensinskatten.

Sabuni pratade både om att höja vissa skatter och sänka dem på annat.

– När vi nu är i en omvandling från det fossila till det fossilfria så är det viktigt att vi beskattar det som smutsar ned för att liksom stimulera det som för oss mot det mer hållbara samhället, sa hon till SVT på söndagen.

Programledaren frågade om Sabuni syftade på att höja bensinskatten.

– Ja, det kan ju vara ett alternativ, men det får vi återkomma till, svarade partiledaren kortfattat.