En ny studie visar att den torka vi upplevt på senare år inte på något sätt är unik, utan faller inom ramen för de senaste 1200 årens naturliga variationer. Ändå spred medierna alarmism inför valet så att klimatet fick större utrymme i valrörelsen, framför exempelvis migration.

Det är i tidskriften Environmental Research Letters som studien publiceras och som visar att de nutida trenderna i sommartorka i Europa inte faller utanför ramen för de senaste tolv århundradenas naturliga variationer.

– Resultatet i studien visar att dagens klimatmodeller överdriver sambandet mellan höga temperaturer och torka i Europa, och kanske samtidigt underskattar risken för ökad nederbörd och översvämningar i framförallt norra Europa, säger studiens projektledare Fredrik Charpentier Ljungqvist, docent vid Stockholms universitet till TT.

Under förra sommarens torka och skogsbränder gav medierna en bild av att torkan är en effekt av växthuseffekten. Det fick miljöfrågan att stiga när väljarna rangordnade valets viktigaste frågor.

Men nu visar alltså vetenskapliga fakta att om klimatförändringarna har någon effekt på Sverige handlar det om risk för ökad nederbörd, inte torka. Alltså motsatsen till det budskap som spreds i medierna inför valet i september 2018.

Valet kan ha avgjorts av falska nyheter

– Trots alla varningar och all debatt så verkar det ändå som att förra årets val och den efterföljande regeringsbildningen avgjordes av Fake news, skriver SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson i en kommentar.

När miljöfrågan på detta manipulerande sätt lyftes fram kan Miljöpartiet ha gynnats så att de fick de cirka 26.000 extra röster som fick partiet över 4-procentsspärren. Också Centerpartiet kan ha gynnats. Utan MP i riksdagen och med ett svagare C hade det inte funnits majoritet för den vänsterliberala regeringsbildningen.

– Ställ alltid frågan Cui bono? (till vems gagn?) när ni läser tidningarna numera. Särskilt i valtider, summerar Karlsson.