De kriminella lever i ett land där de har det mycket bättre än i Mellanöstern eller Afrika, skriver Ranelid, som sedan anklagar politiker och medier för att förringa den katastrofala samhällsutvecklingen i Sverige.

”Sverige är i lågintensivt krig.” Det är inte vanligt att en känd författare använder sin penna för att ge röst åt de många människor som ser sin vardag falla ner i otrygghet och förlorat framtidshopp.

Men i två krönikor i Expressen vägrar författaren Björn Ranelid att godkänna några ursäkter för kriminaliteten och våldet. Han sågat de politiska, kulturella och mediala etablissemangen i Sverige som blundar och tiger.

Politiker förringar utvecklingen

”Det har skett en förändring i art och inte bar i grad av brott och kriminella handlingar i Sverige de senaste fyrtio åren. De kriminella styr över de laglydiga i Sverige”, skriver han.

”Många politiker och självutnämnda intellektuella förtiger, förfalskar och ljuger om vad som pågår i landet.”

Ranelid skriver att han inte tar någon hänsyn till ängsliga och falska individer i riksdagen eller på andra håll.

Hans anklagelser grundas i en rad företeelser som nu blivit vardagsmat, men som han under sin barndom och tills han var fyrtio år aldrig hörde talas om.

* Dödsskjutningar med automatvapen på allmän plats.

* Akutmottagningar på sjukhus invaderas av gäng med vapen.

* Kvinnor våldtas och polisen går sällan ut med signalement så att brotten kan klaras upp (Ranelid återger ett undantag och tycker det är vällovligt).

* 80-åringar blir misshandlade och rånade i sina hem.

* Gangstrar utger sig för att komma från hemtjänsten och tar sig in i bostäderna för att stjäla från äldre.

* Ryska ligor härjar i landet, gör inbrott, stjäl dyra maskiner och bilar. De vet att det är långt mellan polisstationerna i Sverige.

* Butiker kan utsättas för väpnade rån flera gånger om året.

* Barn blir bestulna på sina mobiltelefoner och jackor på dagtid.

* Utryckningsfordon blir stenade och hindrade av ungdomar att komma fram till bränder och olycksplatser.

Brottslingarna är ytterst priviligierade

Ranelids dom över medier och kulturröster är hård: ”Många skribenter och debattörer på kultur- och ledarsidor imiterar varandra och försöker förneka händelserna med enfaldiga litanior om vissa människors utanförskap. [Men] dessa mördare i gängen och andra brottslingar är utanför enbart genom sina egna handlingar och val i livet.”

Ranelid konstaterar att ”ingen av dessa vettvillingar svälter eller lider brist på bostäder. De har varit elever i en kostnadsfri svensk skola. … Dessa brottslingar är i många avseenden ytterst priviligierade individer i förhållande till miljarder människor i Indien, Syrien, Irak, Afghanistan och afrikanska länder.”

Rätt måltavlor: brottslingar och etablissemang

Man kan alltså sammanfatta Björn Ranelids krönikor med att han vägrar ge kriminella några ursäkter: ”De har inget att klaga på i Sverige”. Hans andra måltavla är etablissemangen som ”förtiger, förfalskar och ljuger om vad som pågår i landet.”

Det är helt rätt av Ranelid att tackla den moraliska synen på kriminella. De är inga offer. De är priviligierade uslingar som väljer ett destruktivt leverne helt av egen vilja. Så borde de också behandlas av samhället. Straffen för våldsbrott måste, som Ranelid också är inne på, skärpas rejält.

Om vi får en riksdagsmajoritet som har samma moral som den Ranelid ger uttryck för skulle mycket i landet snabbt kunna förändras. Då skulle framtidshopp kunna återskapas. Men det krävs att väldigt, väldigt många av dagens riksdagsledamöter då måste åka ut på ändan ur riksdagshuset. Det kan ske i nästa val. Om svenska folket vill.

*

Se mer: Expressen/Kvällsposten i Sverige befinner sig i krig och det är politikerna som bär ansvaret (del 1), Ryska stöldligor, mördare och våldtäktsmän i Sverige (del 2).