Om tonåringar har sällskap minskar risken för att bli rånad. Det säger lokalpolis efter sommarens våg av rån mot ungdomar.

Efter att en våg av ungdomsrån Söder om Stockholm under sommaren ger polisen rådet till föräldrar att de bör följa sina barn till och från träningar.

– Har man sällskap av någon minskar risken att bli rånad, säger kommunpolisen i Globen, där två 15-åringar blev rånade i söndags.

De två grabbarna blev avtvingade sina mobiltelefoner och en bärbar högtalare när de spelade fotboll på Enskede IP. Fem yngre gärningspersoner är anhållna misstänkta för rånet.

Ungdomsrånen har varit ett växande problem i också i Stockholms södra förorter. En ny våg av rån startade efter skolavslutningen.

– Vi har haft problem med personrån under sommaren. Det har varit tre, fyra stycken i veckan. Det varit mycket, framförallt kring tunnelbanans sträckning mot Skarpnäck, säger kommunpolisen i lokalpolisområde Globen till Mitt i.

De flesta rån sker på eftermiddagen fram tills klockan 22 på kvällen. De gäng av ungdomar som rånar är oftast ute efter att få tag på telefoner, surfplattor och dyrare märkeskläder.

– Det vanligaste är att de ger sig på ensamma personer. Ett tillvägagångssätt som har återkommit är att rånarna följt efter en person som har gått av tunnelbanan, säger polisen.

Att ha sällskap av någon minskar därför risken att bli rånad, enligt polisen.

– Som förälder kan man hämta eller följa med sitt barn från träningen eller se till att de har sällskap med kompisar hem.