Bilattacken i Östersund under onsdagen var inte bara mordförsök utan utreds nu som terrorbrott. Gärningsmannen ska ha kopplingar till Akilov som i islamistiskt terrordåd dödade fem på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Mannen anhölls på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord på onsdagen sedan han försökt köra över personer i centrala Östersund.

I dag har Säkerhetspolisen tagit över förundersökningen sedan attacken nu rubriceras som stämpling till terroristbrott.

Polisen är i nuläget mycket förtegna om omständigheterna kring händelsen, men enligt uppgift till Aftonbladet misstänks den nu anhållna mannen ha försökt köra över människor och in i folkmassa i Östersund. Kalabalik uppstod vid 11-tiden i går förmiddag. Bilen kraschade till slut i en stenmur.

P4 Jämtland rapporterar att det finns misstankar om att mannen ska ha förberett ett attentat. Senast på fredag morgon ska åklagaren ta ställning till om den anhållne mannen ska begäras häktad. 

– Vi är i ett inledningsskede och det pågår fortsatta förhör, genomgång av beslag och liknande. Det är som alltid i de här ärendena en sträng sekretess och förundersökningssekretess i ärendet, säger Karl Melin, presschef på Säpo, till TT.

Gärningsmannen kommer även utredas för kopplingar till terrordömde islamisten Rakhmat Akilov, som dödade fem människor i attacken på Drottninggatan 2017, enligt Aftonbladet.

Mannen som är anhållen och misstänkt för stämpling till terroristbrott är från Uzbekistan, uppger källor för Ekot i Sveriges Radio.