Det har kommit in fler ansökningar än förväntat om anhöriginvandring till Migrationsverket. Hur mycket som beror på den nya generösa lagen som beslutades av riksdagen i juni vet inte myndigheten.

Ansökningarna från anhöriga att få uppehållstillstånd är fler än Migrationsverket förväntat sig sedan riksdagen beslutat införa de mer generösa reglerna från 20 juli.

Att gränserna skulle öppnas är en del av Januariöverenskommelsen, JÖK, mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Förslaget fick även stöd av Kristdemokraterna när det röstades igenom i riksdagen i juni.

I samband med överenskommelsen beställde justitiedepartementet en konsekvensanalys av de nya reglerna för familjeåterförening, från Migrationsverket.

Migrationsverket har höjt prognosen för inkomna anknytningsärenden vid två tillfällen, senast i juliprognosen, som släpptes tidigare i veckan.

Det kommit in fler ansökningar om familjeåterföring än förväntat, men att det inte syns i myndighetens system om ökningen rör anhöriga till flyktingar eller anhöriga till alternativt skyddsbehövande.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har avböjt att till Sveriges Radio kommentera det faktum att regeringen inte har något sätt att mäta effekterna av den nya lagstiftningen.