Hela 66 procent av svenska folket vill behålla kärnkraften. Bara en spillra på 18 procent av väljarna vill avveckla kärnkraften.

Stödet för kärnkraft är mycket stort i Sverige. Det visar ny sifo som TV4 presenterar.

Därmed har regeringen inget folkligt stöd i den febriga iver man har i att försöka avveckla kärnkraften och stänga flera reaktorer. Planen är att med höga skatter och avgifter tvinga fram stängning av Ringhals 2 före årets slut, och Ringhals 1 till december nästa år.

Återigen befinner sig den politiska majoriteten på fel sida om demokratin. Man går tvärs emot den folkliga opinionen.

Sifo-mätning presenterad av TV4.

Inom Sverigedemokraterna är stödet störst för att bygga ut kärnkraften, 68 procent, följt av Kristdemokraterna på 62 procent. I de tidigare mest profilerade kärnkraftsförespråkande partierna M och L, är 50 procent vardera av deras väljare för utbyggd kärnkraft. Av TV4:s rapportering framgår inte hur många som svarat att man vill ”behålla” kärnkraften, per parti.

Men störst förändring sedan folkomröstningen om kärnkraft 1980 står Centerpartiets väljare för. Då det begav sig var Centerpartiet det ledande avvecklingspartiet, men idag vill bara ynkliga 16 procent av partiets väljare se en avveckling. En större andel vill se motsatsen: 24 procent vill bygga ut.

Inom Socialdemokratin vill bara 23 procent avveckla kärnkraften. Regeringen har alltså inte sina egna väljare med sig.

Bara i ytterkantspartierna V och MP finns majoritet för att avveckla, 53 procent av MP:s väljare och 57 procent av V-väljarna.