Desperationen i S-regeringen är så stor att statsministern går ut med falska nyheter om att de ”rika” bär skuld för gängskjutningarna i utsatta förorter.

Statsminister Stefan Löfven (S) hävdade i en intervju på tisdagen att gängkriminaliteten till stor del beror på överklassens drogvanor.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd. Det är där du har den största konsumtionen, sa Stefan Löfven till DN.

– Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, anklagade Löfven.

Men dessa påståenden saknar all grund i fakta. Det är påhittade och falska nyheter direkt från statsministerns mun.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att det 2018 anmäldes nästan sex gånger fler narkotikabrott i Rinkeby-Kista än i Danderyd. Även siffrorna för eget bruk är flera gånger högre i det utsatta området, rapporterar Expressen.

– Nej, det stämmer inte, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet till P1 Morgon om statsministerns uttalande.

Löfven hänvisar till en studie med gymnasieelever, men andra undersökningar visar inte liknande mönster. Studier från STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) visar snarare att konsumtionen är högre bland de som tjänar minst. Enligt Johnson finns liknande forskningsresultat också i Folkhälsoinstitutets årliga folkhälsoundersökning.

– Asså, polisen jobbar med att utreda den här brottsligheten. Den öppna narkotikahandeln sker väldigt mycket i de utsatta områdena, säger Johan Grenfors, biträdande chef vid Polisens nationella operativa avdelning, NOA, till P1 Morgon.

Socialdemokratiska regeringen försöker nu backa från statsministerns uttalande. Inrikesminister Mikael Damberg säger till Aftonbladet att statsministern endast ”påtalar att det också finns narkotikaproblem i de bostadsområden som är mest välbärgade i Sverige”.

Det går snabbt i svängarna. Ena dagen anklagar S de ”rika” för att vara ansvariga för dödskjutningarna genom sin enorma narkotikamissbruk, till att nästa dag hävda att S bara vill säga att det finns problem med narkotika också bland välbärgade.

Syftet med Löfvens ogrundade anklagelser är två: att fjäska och skapa dimridå. Stefan Löfven vill visa att han står på arbetarnas sida, småfolket, mot de rika och välbärgade. En sorts klasskampsretorik. Då spelar det ingen roll att den bygger på falska uppgifter. Att peka ut ”rika” som skurkaktiga tror han räcker.

Det andra syftet är att föra uppmärksamheten bort från att Sverige håller på att förlora kampen mot kriminaliteten. I Danmark löser man dubbelmord på gängkriminella från Sverige på två månader (4 är nu häktade), och bombdåd av vänsterextremister löser man på en vecka (1 häktad, en efterlyst).

I Sverige blir allt fler grova brott ouppklarade. Politiker och polis skyller på att det är svårt att utreda gängkriminalitet. Men om Danmark kan, varför kan inte Sverige?! Vad är det som skiljer?

I Danmark har man en annan, gammaldags syn på kriminaliteten medan Sverige är i händerna på kriminologer och vänsterfolk som anser att det är gärningsmännen det är synd om. Fokus blir då inte på att klara upp brott, så att brottsoffren och samhället får upprättelse.

Sverige saknar intellektuell skärpa och ett ledarskap som ser till att rättsvårdande arbetet utförs effektivt. Om polisen skulle bli effektiv, då blir det ju än mer synd om gärningsmännen. Bättre då att ta det lugnt. Skylla på de ”rika”.

Det är hela denna mentalitet som behöver utmanas med en ny regering. Sverige måste återgå till att bli en västerländsk rättsstat som tar brott på allvar och ser gärningsmän som ansvariga, och resolut arbetar för domar som ger upprättelse för brottsoffren och ökad trygghet i samhället.

Dit är det långt med en clown som Stefan Löfven vid rodret.