Försäljningen av självförsvarsspray har exploderat i Sverige efter de allt fler överfallsvåldtäkterna. Och sedan polisen uppmanat kvinnor att undvika parker och gränder.

Svenska staten skyddar inte längre sina medborgare från våldtäkt och rån. Så uppfattas budskapet när polisen uppmanar folk att undvika vissa offentliga rum. Människor måste börja tänka över hur man skyddar sig själv när staten sviker. Ett sätt är att skaffa självförsvarsspray.

Flera återförsäljare och tillverkare av självförsvarsspray berättar om en explosionsartad ökning av försäljningen.

Butikskedjan Kjell & Company säger till Expressen att det ser ut som att man kommer sälja cirka 90 procent mer självförsvarsspray i augusti än i juni. Man ser en ”accelererande, ökande trend”.

Företaget Plegium både tillverkar och säljer självförsvarsspray. Företaget berättar att försäljningen har ökat stadigt de senaste tre åren, men att den i sommar ”formligen har exploderat”.

Sajten Bodyguard berättar att man i juli såg en ökning på 21 procent mer försäljning jämfört med föregående år – trots att man menar att försäljningen har spridits ut på fler aktörer sedan marknaden har växt.

”Vill känna mig tryggare”

Tidningen har talat med en 23-årig student i Uppsala som efter den senaste tidens våldtäkter i staden har köpt självförsvarsspray.

– Det var för att ha något slags verktyg som skulle få mig att känna mig tryggare, om man inte hinner på tag på mobilen.

Lagliga och olagliga sprayer

Forensiker vid Nationellt forensiskt centrum inom polisen påtalar att det finns risk att man köper en olaglig spray – särskilt om produkten inhandlas utomlands där lagstiftningen kan se annorlunda ut.

Exempel på sprayer som är olagliga i Sverige är pepparspray och tårgas.

I lagliga sprayer är isopropylalkohol och menthol vanliga ingredienser.