Skaraborgs flygflottilj förvandlades till ett skattefinansierat upplevelsecentrum åt familjen Schyffert. JO-anmälan avslås dock.

Artisten Henrik Schyffert är känd för sitt uttalande om att Flyktingar kostar som pizza, Fanta och Netflix. ”Det är inte dyrt.”

Nu har han själv satt sprätt på en miljon kr av försvarsbudgeten genom att flyga med Jas-plan från Skaraborgs flygflottilj.

När han skröt om flygningen i sociala medier, blev han JO-anmäld. ”Tanken är inte att Flottiljen ska vara ett skattefinansierat upplevelsecentrum åt familjen Schyffert”, skrev en privatperson i sin anmälan och fortsatte:

”Är det bara att fråga Flottiljchefen: ”Hej, jag och min son skulle gärna vilja ta en tur med JAS och gärna rolla förbi Smögen – funkar det på onsdag då det ska bli vackert väder?” Enligt uppgift kostar en flygtimme med JAS 39 Gripen ca en miljon kr.”

Justitieombudsmannen är nu klar med sin utredning, och myndigheten går på Försvarmaktens linje – det finns ingen grund för kritik, rapporterar Expressen.

Försvaret försvarar tilltaget med att man vill nå yngre personer på sociala medier och att man därför erbjöd Schyffert en provflygning. Han fick inget arvode för det. Därför menar JO att beslutet om flygningen fattats av behöriga beslutsfattare och i enlighet med Försvarsmaktens regelverk.