ANALYS. Ska skolor servera halal-kött eller inte? Behövs det? Vilka kräver det? Diskussionen är förvirrad.

I Järfälla kommun har man beslutat att inte servera halalslaktat kött i skolornas matsalar.

Beslutet oroar många muslimer i kommunen. Det menar i alla fall Abdullahi Sheikh Abdi, ordförande i Islamiska föreningen i Järfälla.

– Våra barn har rätt att få mat enligt sin kultur. Det finns religionsfrihet och den gäller inte bara andlig verksamhet. Där ingår även kultur och matvanor, säger han till lokaltidningen Mitt i.

Kommunen hänvisar muslimska barn till andra alternativ, till exempel vegetarisk mat.

– Det här beslutet accepteras inte av många muslimska familjer, säger Abdullahi Sheikh Abdi som menar att det finns halalslaktat kött att köpa i Sverige.

Halalslaktat eller ”ej fläskkött”

Abdi ser beslutet som en provokation. Men plötsligt vänder han på kuttingen. Hela uppståndelsen är onödig, menar han.

– Det är ingen som kräver halalslaktad mat, säger han.

– Vi bara kryssar i rutan för ”ej fläskkött” när de börjar skolan.

Det betyder att hans medlemmars barn kan äta kött som inte är halalslaktat.

– Vi har sagt ”bara de inte äter fläskkött”. Det är därför jag undrar varför ett sånt här beslut behövdes? Ingen krävde halalslaktat tidigare. Det är någon som vill ha uppmärksamhet genom att skada en liten minoritet i kommunen, säger Abdullahi Sheikh Abdi.

Att tala till extremister och moderata

Järfälla kommun kan ha svarat på krav från extrema uttolkare av islam som kräver halalslaktat kött, och tvingas då ta ställning till det. Kommunen kan inte i skolköken tillgodose alla möjliga synpunkter på maten. Särskilt inte när man blivit mångkulturell med tiotals olika bakgrunder. Det finns ingen rättighet att få speciell mat.

Mer moderata muslimer ställs inte krav på halalslaktat kött, utan att barnen inte ska äta fläskkött.

Men frågan blir då vad det är som Abdi ”inte accepterar” i kommunens beslut. Han vill ju uppenbarligen att man ska upphandla halalslaktat kött.

– De kräver det inte, men förväntar sig det, förklarar Wilhelm Eriksson som är vice ordförande i SD Järfälla och sitter i kommunfullmäktige.

Och man kan också tolka det som att Abdi vill passa på att göra skillnaden i svar på frågor från extrema och moderata muslimer till exempel på muslimer som offer.

Samhällsdebatt i Sverige är inte rak och enkel längre. Nivåerna är många, liksom avsikterna.