Islamistiske terroristen från Malmö, Osama Krayem, 26, greps efter terrordåden i Bryssel för tre år sedan. Nu är polisutredningen klar.

I terrorattackerna mot flygplatsen Zaventem och i metrostationen Maelbeek i två samordnade attacker i Bryssel 22 mars 2016 dödades 35 personer och 340 skadades. Svenskarna My Atlegrim från Umeå och Berit Viktorsson från Norrtälje dog i attackerna och ytterligare tre skadades.

Efter mer än tre år är polisutredningen klar. En av de tolv häktade är 26-årige Osama Krayem, född i Sverige av syriska föräldrar. Han är uppväxte i Rosengård i Malmö.

– Åklagarna går nu igenom akterna för att besluta vilka personer som ska åtalas för vilka brott, säger Eric Van der Sypt, talesperson för den belgiska åklagarmyndigheten, till Expressen.

Krigade i Syrien före attackerna i Europa

Som 22-åring anslöt sig Osama Krayem 2014 till extremisterna i Islamiska staten, IS. Efter att ha deltagit i terrorn i Syrien ska han ha skickats tillbaka till Europa för att ingå i en fransk-belgisk terrorcell. 

Attackerna i Europa ska ha styrts från IS i Syrien men organiserades av terrorcellen som ska ha planerat och utfört terrordåd mot flera platser i Paris 13 november 2015 då 130 personer avled, främst i konserthallen Le Bataclan och på uteserveringar.

Bar självmordsväst men utlöste inte bomben

Osama Krayem var på tunnelbanestationen i Maelbeek i Bryssel där han fångades på övervakningsbilder. Han ska ha stått i kontakt med den självmordbombare som utlöste bomben ombord på tunnelbanetåget.
Även Osama Krayem bar på bombväst men han lät den inte detonera. I förhör har han lämnat olika besked om varför (tekniskt fel och ”jag ångrade mig”).

Osama Krayem är även formellt misstänkt för inblandning i planeringen av Parisattentaten. Han har därför flera gånger förts till Frankrike för att förhöras men sitter åter fängslad i Belgien.

De tolv häktade sitter åtskilda på olika anstalter fram till rättegången.