Läget är desperata i Filipstad sedan den S-ledda kommunen tagit emot många nyanlända efter flyktingvågen 2015.

Filipstad i Värmland är en av de kommuner i Sverige som tagit emot flest flyktingar i förhållande till sin folkmängd.

SVT:s Uppdrag granskning visar i kvällens program hur inrikesfödda i arbetsför ålder lämnar kommunen samtidigt som arbetslösheten är skyhög i den utrikesfödda befolkningen. Man är inte kvalificerad för de jobben som finns.

Snart fyra år efter flyktingvågen är kommunen i kris. Kostnaderna för ekonomiskt bistånd har tredubblats.

– I denna grupp är arbetslösheten och bidragsberoendet mycket högt, samtidigt som utbildningsnivåerna är mycket låga. Denna grupp belastar den kommunala ekonomin tungt, säger kommunchefen till SVT.

– Många av de här personerna har inte förutsättningar egentligen för att komma ut på arbetsmarknaden. Man är för gammal kanske och är analfabet, eller har väldigt låg utbildningsnivå, säger han.

På frågan om dessa aldrig kommer att arbeta, svarar kommunchefen, ”Jag tror man måste inse att så är det.”

Kommunen byter befolkning

Medan den utrikesfödda befolkningen har ökat har utflyttningen av inrikesfödda personer varit stor. Mellan 2012 och 2018 har den inrikesfödda gruppen minskat med 640 personer, samtidigt som den utrikesfödda ökat med 963.

– Vi håller på och byter befolkning. Det kan man tycka vad man vill om, det beror på hur man är lagd. Men det är bara konstaterande av fakta att det faktiskt är det vi håller på att göra och då måste vi förhålla oss till det, säger kommunens integrationsansvarige.

Behöver mer pengar

– Det behövs resurser och en nationell utjämning för att klara det här uppdraget som uppstod på grund av hur vi organiserade vårt asylmottagande under en viss tidsperiod, säger kommunalrådet Per Gruvberger (S) som styrt Filipstad i 16 år.

– Vi kommer att behöva öka resurserna under de kommande åren, det är ingen tvekan om det, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) som utlovar att riksdagen ska ta mer pengar från andra kommuner för att skicka till Filipstad.

”Massinvandring dränerar svensk ekonomi”

Sverigedemokraternas partisekretare Richard Jomshof reagerar på Filipstads larm i Uppdrag Granskning om att det stora asylmottagandet har varit ett hårt ekonomiskt slag för kommunen.

– I årtionden har massinvandringen, inte minst av gamla, lågutbildade och analfabeter, dränerat svensk ekonomi. Välfärdssamhället är på väg att haverera. Detta har SD varnat för länge. Övriga har blundat, skriver Jomshof på Twitter.

*

Uppdrag Gransknings program ”Larmet från Filipstad” finns nu att se på SVT Play och sänds klockan 20.00 i SVT1.