En av Vänsterpartiets största profiler, riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, utesluts ur partiet. Det formella skälet är att hon inte deltagit i partiets möten.

Under en presskonferens på förmiddagen meddelade Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh agerat som en politisk vilde och att partiet nu drar konsekvensen av det.

Enligt honom har Amineh Kakabaveh ”allvarligt skadat förtroendet för Vänsterpartiet” då hon anklagat andra medlemmar för att stödja islamister. Hon har också förespråkat slöjförbud. Partikamrater anser att hon bidragit till att skapa en negativ bild av både förorter och muslimer.

– Hon sprider en bild av partiet som inte är sann, säger Etzler.

Amnieh Kakabaveh, som är kurd från Iran, har i många år drivit frågor om hedervåld och religiöst förtryck i förorterna. Men enligt Etzler har Vänsterpartiet tagit avstånd från hedersvåld och att uteslutningen inte handlar om Kakabavehs engagemang i den frågan.

I riksdagsvalet 2018 fick hon flest personkryss efter partiledaren Jonas Sjöstedt. Och hon utsågs 2016 till ”Årets svensk” av tidningen Fokus. Då gratulerade partiledaren henne till utmärkelsen.

Formellt är uteslutningsärendet ett förslag från verkställande utskottet till partistyrelsen.

Kakabaveh kan behålla sin riksdagsplats till nästa val så som ”vilde”.