Terrorledarna i IS försöker skapa förutsättningar för flera attentat i Europa. Det framgår i FN-rapport som samlat information från medlemsstaternas underrättelsetjänster.

Terrororganisationen Islamiska staten, IS, har förlorat allt sitt territorium och det har blivit allt svårare för dem att verka i såväl Syrien som Irak. Men det betyder inte att hotet mot omvärlden är över. Risken är att fokus återigen riktas mot Europa.

Rapporten uppskattar att cirka 30 000 av de 40 000 utländska medborgare som ursprungligen anslöt sig till IS fortfarande är vid liv. Många av dem är fortfarande på fri fot, inte minst i Sverige. En del av dem förväntas vara beredda att utföra terrordåd.

Enligt rapporten kan IS redan ha särskilda mål i åtanke samt påbörjat utplaceringen av sprängämnen inför attacker i Europa.

Rapporten varnar mer specifikt för att en våg av internationella terrorattacker kan komma från IS före årets slut. Syftet med dessa attacker ska bland annat vara att ”förvärra befintliga meningsskiljaktigheter och oro” i europeiska länder.

– I Europa kommer hotet framför allt från IS-krigare som nu återvänder till sina hemländer eller ”ensamvargar” som radikaliserats eller inspirerats av IS online, säger Paul Van Tigchelt vid Belgiens Federala kriscenter till SVT.