Kriminaliteten i Sverige är nu så omfattande och brutal att grannländerna känner behov av att skärpa gränskontrollen så att inte våldet i Sverige spiller över till dem.

Det är den socialdemokratiske statsministern Mette Frederiksen som fått nog sedan såväl ett brutalt dubbelmord skedde i juni och sprängning av skattemyndigheten i augusti kan knytas till kriminella som bor i Sverige.

– Vi kan inte ha en situation där man kan resa från Sverige till Danmark för att placera ut dynamit mitt i vår huvudstad, sa Frederiksen (S) på en presskonferens på onsdagen enligt DR.

– Det här får inte bli vardag i Danmark. Vi får inte vänja oss vid explosioner.

– Danmarks regering överväger att stärka gränskontrollen mot Sverige efter att en bomb riktad mot danska myndigheter i Köpenhamn detonerat och två svenska medborgare är misstänkta gärningsmän, sa hon.

Effektiv dansk polis

Uttalandet kom sedan dansk polis funnit två svenska medborgare som misstänkta för bomben mot skattemyndigheten i Köpenhamn för drygt en vecka sedan.

En av männen är gripen i Malmö. Den andre, också boende i Malmö, är internationellt efterlyst. Sedan tidigare sitter fyra häktade från Sverige i utredningen om dubbelmordet.

I sociala medier frågas varför dansk polis snabbt lyckas klara upp allvarlig våldsbrottslighet och gripa misstänkta gärningsmän, medan svensk polis ofta misslyckas.

– Skillnad mellan svenska och danska regeringens handlingskraft, kommenterar terrorforskaren Magnus Ranstorp.