Att rånen ökar dramatiskt är känt. Men nu blir de också mer brutala. I Täby, en välmående förort norr om Stockholm, överföll ett gäng flera förbipasserande ungdomar och vuxna för att råna dem.

Minst sex svartklädda unga rånare beväpnade med pistol, batong, knivar och machete ska ha tvingat fem tonåringar och tre vuxna att lämna ifrån sig mobiler, pengar, smycken och märkeskläder.

Rånen som skedde vid 23-tiden i fredags kväll sticker ut eftersom de misstänkta rånarnas tillvägagångssätt var synnerligen hänsynslöst.

– Vad jag har förstått har de mer eller mindre satt en pistol mot huvudet på dem, berättar anhörig till en av de rånade tonåringarna för lokaltidningen Mitt i.

Släktingen berättar att en av de omringade ungdomarna under hot ska ha tvingats att ta av sig sina märkeskläder också. Det som hänt har satt djupa spår hos de drabbade.

– De är rädda för att träda fram. Det var en ganska traumatisk upplevelse att bli så våldsamt rånad. Rånarna hade uppträtt väldigt, väldigt hotfull.

Enligt polisen ska en av de överfallna ungdomarna ha lyckats att springa i väg för att larma på bensinmacken Circle K, som ligger några minuter bort. När polisen anlände sökte man efter rånarna som dock försvunnit spårlöst i mörkret. Det är inte känt att någon är gripen.

– Vi hade även ett rån i tunnelbanan i Mörby centrum vid 04-på morgonen, där det är en som blir bestulen på sin mobiltelefon. Man kan väl misstänka att det är samma gärningsmän. De var flera stycken och maskerade. I Mörby finns det mycket övervakningskameror på tågen, perrongen och i biljetthallen, konstaterar polisens talesperson.

Under våren skedde flera ungdomsrån i norrort. Rångängen rör sig över hela Stockholmsområdet, enligt polisen, och har ofta slagit till mot ungdomar som har dyra mobiler och märkeskläder.