REFERAT. I sitt sommartal i Sölvesborg gick Jimmie Åkesson till hårt angrepp på Socialdemokratin och dess misslyckande med att skapa trygghet och jämlikhet.

Inför en stor publik sommartalade Sverigedemokraternas partiledare för tionde gången i sin hemkommun Sölvesborg.

– Sommarens många sprängdåd, våldtäkter och bilbränder visar att samhällets förfall fortsätter i oförminskad takt. Ett logiskt resultat av decenniers kravlöshet och splittringspolitik, sa Åkesson.

Socialdemokraterna skapar ojämlikhet

Åkesson angrep Stefan Löfven och Socialdemokratin för att i själva verket vara arkitekterna bakom ett nytt klassamhälle.

– Ni har slagit itu själva kärnan i det som utgör tanken om det moderna folkhemmet.

– Genom att konsekvent bekämpa alla tendenser till avvikande åsikter, genom att låta dogmatism gå före sunt förnuft, genom att år efter år ignorera alla varningar för kostnaderna kopplade till er ansvarslösa invandringspolitik, har ni själva byggt upp den ojämlikheten vi ser i Sverige idag.

– Det är ni som är ansvariga för att miljard efter miljard spenderas på meningslösa integrationssatsningar, istället för att prioritera de svenska arbetare och pensionärer som bott och jobbat här hela sina liv.

Åkesson kritiserade Socialdemokratins ambition om att sänka skatten för de som tjänar allra mest genom att ta bort värnskatten. Liksom för ambitionerna att införa marknadshyror och höja bensinskatten.

– Låt oss vara tydliga. Stefan Löfven, medan du roar dig med att sänka skatten för välbeställda… vilket enligt statministerns egen logik kraftigt kommer att uppmuntra narkotikakonsumtionen i Danderyd… så dör människor i vårdköer.

Störst applåd fick Åkesson när han summerade:

– Ni har svikit svenska arbetare och pensionärer!

Klimatpolitik och kärnkraft

Åkesson angrep den rödgröna regeringen också för att slå sönder ”vårt närmast helt klimatneutrala energisystem”.

– Är du oroad för klimatet så kan du inte bortse från kärnkraftens betydelse, sa Åkesson.

Han passade på att kommentera klimataktivisten Greta Thunbergs segling över Atlanten till FN:s klimatmöte.

– Det är klart att man kan bli uppmärksammad och medialt hyllad för att ha åkt segelbåt till Amerika.

– Om man tänker efter, om vi skulle ersätta alla flygtransporter med segelbåt … Det går ju inte, det förstår ju vem som helst. Vilka enorma konsekvenser det skulle få för handel och världekonomi. Det handlar bara symboler som inte betyder någonting.

Den energipolitik som de vänsterliberala partierna driver beskrevs som både ineffektiv och kontraproduktiv, ur ett klimatperspektiv.

Vänsterliberal extremism

Åkesson tog upp varningarna från näringslivet om elbrist i både Malmö och Stockholm. Han påpekade att ansvaret ligger hos regeringen och den vänsterliberala majoriteten. För att visa hur makthavarna ser på risken för elbrist citerade Åkesson Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP).

”Det gäller bara de allra kallaste dagarna om året då folk slår på kaffebryggaren eller ska duscha.”

– Det är inte bara ett hårresande, nonchalant uttalande. Det är dessutom helt fel i sak. Dessa verklighetsfrånvända extremister måste stoppas, senast 2022, sa Åkesson till publikens applåder.