En av de två som förföljde rappartisten Asap Rocky i Stockholm och ska vittna mot honom för misstänkt misshandel i den rättegång som startar idag, sitter häktad för stöld och brott mot knivlagen.

Den 20-årige mannen misstänks för två fall av stöld och ett fall av brott mot knivlagen. Han blev häktad mindre än tre veckor efter bråket med Asap Rocky.

Inget hindrar att 20-åringen hämtas från häktet för att vittna mot den amerikanske rappartisten.

20-åringen rörde sig på stan tillsammans med den 19.åring som sedan blev slagen av Asap Rocky den 30 juni.

Asap Rocky står åtalad för misshandel av 19-åringen. Han har suttit häktad i tre veckor i Stockholm, vilket skapat stor uppmärksamhet i hans hemland, USA, där också president Trump engagerat sig i fallet.

Asap Rocky och hans sällskap säger i förhör att de blev provocerade av 19- och 20-åringen, att de inte lämnade Asap Rocky i fred trots att de upprepade gånger blev tillsagda. De lyssnade inte. Rapparen hävdar i sitt försvar att männen ”uppförde sig på ett argsint och irrationellt sätt”.

ASAP Rocky säger i förhör, om 19-åringen:

– Min vakt bad honom (…) att gå. Då vakten blev knuffad försökte han knuffa bort honom. Han slog ett knytnävsslag som träffade vakten, sen slog han en gång med sina hörlurar vilket vakten också fick ett märke utav när han parerade. Sen försökte han också slå ännu ett slag som missade.

Rapparen menar att 19-åringen och 20-åringen följde efter dem i fyra kvarter. Sedan gick de båda till angrepp, hävdar rapparen.

– Han började då utdela slag mot säkerhetsvakten. Hans vän gjorde också det, hävdar ASAP Rocky.

När 19-åringen efter slagsmålet fotograferades av polisen hade han skärsår på armar och ben, en sprucken läpp och ett blåtira.

Även 19-åringen har ett straffregister sedan han kom till Sverige. Han har dömts i två fall för narkotikabrott och till 30 dagars ungdomstjänst för misshandel och snatteri.