Hur ska hederligt folk slippa utsättas för våld när polis och rättsstat inte längre skyddar oss? I barnprogram instrueras tioåringar att ge rånarna mobilen och jackan. I TV4 tipsar förre åklagaren Sven-Erik Alhem: klä dig fattigt.

Efter en våg av rån mot barn och nu senast två knivmord på offentliga platser i Göteborg är många oroliga över hur man ska kunna röra sig på gator och torg i Sverige, utan att utsättas för den skenande kriminaliteten.

I en intervju med TV4 ger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem, numera ordförande för Brottsofferjouren, några konkreta tips.

– Om man ska minska risken för rån ska man klä sig fattigt och se ut som att man inte äger någonting, säger han.

Tipsen har väckt debatt. Ska vi behöva klä oss som luffare för att slippa våld i Sverige?

Ja, menar Nyheter Idag-grundaren Chang Frick som ger flera tips om hur du gör för att se ut som en riktig lodis.

Luffarutseendet sitter inte bara i kläderna

Märkeskläder är naturligtvis uteslutet.

– Det finns mängder med billiga t-shirts, jeans och mjukisbyxor på Ullared. Oavsett vilka plagg du bär, undvik att tvätta dem allt för ofta. Fläckar och skavanker på ett billigt plagg blir en viktig del av helheten.

Frick menar att man bör undvika att gå till frisören, utan istället låta håret växa helt ovårdat.

– Många tror att det bara handlar om kläder. Men även om du går i slitna mjukisbyxor kan ett välansat skägg och en nyklippt frisyr avslöja dig, förklarar han.

Man ska inte ha en nyare modell av mobiltelefon på sig.

– Köp en begagnad äldre modell av en smartphone. Om den är i bra skick, ge den några smällar så den får krossat glas och lite andra skavanker. Då kan du använda din telefon öppet utan att den blir speciellt stöldbegärlig, säger Chang Frick.

Plastpåsar från Lidl

Att överhuvudtaget bära en väska som ser ut att innehålla något av värde är en risk. En rånare kan misstänka att du har en dator eller något annat stöldbegärligt på dig.

– Det behöver inte vara en dyr väska, det räcker med vilken ryggsäck som helst. Istället rekommenderar jag plastpåsar från Lidl. Om du ska bära en dator med dig, se till att ha dubbla plastpåsar och kanske rentav en gammal tidning emellan, så det inte syns igenom.

Uppträd förvirrat

Kroppshållning och gångstil har också betydelse. Frick menar att man bör gå med kuvad rygg, flackande blick och spela gärna lite andfådd.

– Och skulle det dyka upp en situation med ett ungdomsgäng som du tror är på väg att råna dig, vänd dig mot dem och försök tigga till dig femton kronor som du saknar för din bussbiljett eller vad det kan vara. Chanserna är mycket stora att du får vara ifred, avslutar Frick.

Ge oss rättsstaten tillbaka!

Okej, detta var satir – men inte bara. Det är sorgligt att vi alla måste börja tänka på hur vi i vår vardag minskar risken att utsättas för rån, förnedring och i värsta fall rånmord.

Den svenska rättsstaten är i upplösning. Man slår till hårt när kändisar är inblandade, men det är mer för att ge intryck av att det finns en ordningsmakt. När vanligt folk, och inte minst barn, behöver polis och rättsstat finns den inte. ”Polisen, var god dröj” är det besked man ofta kan få. Utanför storstäderna läggs polisstationer ner (eller så hänger skylten kvar, men stationen är aldrig bemannad).

Detta är katastrof. Staten uppfyller inte sin allra viktigaste uppgift – att skydda vanligt folk från våld och kriminalitet.

När otryggheten får fäste, upphör allt som tillhör ett civiliserat samhälle att fungera. Vi slutar stanna vid vägkanten för att hjälpa någon som fått punktering – därför att risken är stor att man är lurad av vägpirater (som härjar år efter år utan att polisen sätter stopp).

Det är inte de stora, medialt uppmärksammade brotten som är farligast. Det är småkriminaliteten. Gemenskapen i samhället bryter samman när lag och ordning inte upprätthålls i vardagssituationer, som när småkriminella kan råna skolelever utan att något händer. Det är denna brottslighet som verklighetens folk upplever och som sätter bilden av vilket samhälle vi fått.

Största misslyckandet av alla

Den otrygghet och olust som småkriminaliteten sprider är det största misslyckandet av alla för de styrande politiska partierna.

Det är en kriminalitet som klär av medborgarna dras värdighet. Deras frihet. Deras trygghet.

Därför är satiren om uppmaningarna att vi alla bör klä oss som luffare och tiggare så träffande. Den tar mitt i hjärtat. Den gör ont.