Den våldsamma och multikriminella brottsorganisationen ”Black Axe” från Nigeria kan vara på väg att etablera sig i Sverige, skriver Göteborgs-Posten sedan flera ur grupperingen sitter häktade för heroin- och kokainsmuggling i staden.

Efter ett första gripande på Vårväderstorget i Biskopsgården i september förra året har utredningen växt och just nu är 17 personer från framför allt Nigeria men också Gambia, Sierra Leone, Nederländerna och Litauen frihetsberövade. De tros ha varit med i en smuggelkedja.

– Det handlar om väldigt stora mängder narkotika och tillslag på olika platser i Europa, säger Anna Svedin, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till tidningen (betalvägg).

Tullkriminalen startade en omfattande utredningen med en razzia på Hisingen.

Det nya nätverket ska ha utmanat befintliga kriminella nätverk i Göteborg.