En nedriven kontaktledning på järnvägen mellan Höör och Hässleholm påverkar tågtrafiken mellan Stockholm – Malmö. Långa förseningar och inställda tåg är att vänta i flera dygn.

Det är just nu stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Höör. Inga tåg kan köra på sträckan.

– Det påverkar trafiken väldigt mycket, hela vår regionala trafik, säger Magnus Andersson, Skånetrafikens verksamhetschef till SVT.

Enligt SJ påverkas tågtrafiken på sträckan Stockholm-Malmö-Köpenhamn.

– Vi räknar med störningar och följdstörningar fram till 4 i morgon bitti, säger Anne Aobadia, vid Skånetrafikens presstjänst.

Orsaken till stoppet är en kontaktledning som fallit ned på spåret och fattat eld. Räddningstjänsten var på plats vid branden klockan 03.

– Det var en brand i ett ställverk mellan Sösdala och Tjönarp. En kontaktledning lossnade och flög ner och det blev kortslutning, säger Roger Wirödal, yttre befäl vid räddningstjänsten i Hässleholm.

UPPDATERING 22/7:

Tågstoppet på södra stambanan mellan Stockholm-Malmö-Köpenhamn varade i tre dygn. Från fredag morgon 19/7 till måndag morgon 22/7.

Tiotusentals människor har påverkats negativt.

Enligt Trafikverket kan en fågel ha orsakat problemet som gjorde att tågtrafiken stängdes av i nära tre dygn.

En kontaktledning hade lossnat och det blev kortslutning.

– Just på den platsen där detta skedde är kontaktledningen skyddad efter alla konstens regler, men på något sätt har en fågel ändå kommit åt att orsaka kortslutning, säger Ola Malmberg, tillförordnad enhetschef för underhåll distrikt syd på Trafikverket till SVT på måndagen.

Kontaktledningen föll ner och landade på en annan ledning. Det ledde i sin tur till en brand i ett närliggande teknikhus. Det tog tre dagar innan ny utrustning var installerad och testad.

– Teknikhuset har varit komplicerat att laga, inredningen blev helt förstörd, säger Ola Malmberg.