Rederiet Stena Bulk uppger att oidentifierade fartyg närmat sig deras oljetanker Stena Impero i Hormuzsundet och att fartyget sedan svängt mot Iran. Det iranska revolutionsgardet bekräftar att en svenskägd brittisk tanker beslagtagits av Iran, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt Stena Bulk tappade man kontakt med tankern 17.00 svensk tid på fredagen. Besättningen består av 23 personer.

Erik Hånell, vd för rederiet Stena Bulk,  uppger för TT att det inte finns några svenskar ombord. Han säger till Sky News att nationaliteterna på de 23 besättningsmännen ombord är rysk, indisk, lettisk och fillipinsk. Samtliga ur besättningen hålls kvar på fartyget, som nu befinner sig i den iranska hamnstaden Bandar Abbas.

Oljetankern, Stena Impero, var på väg till Saudiarabien när det plötsligt avvek från sin planerade rutt i Hormuzsundet. Tankern ska ha vänt norrut in i iranskt territorium. Enligt Stena Bulk har flera mindre båtar och en helikopter närmat sig oljetankern och bordat den.

”Det är för nuvarande inte möjligt för oss att kontakta tankern, som färdas norrut mot Iran”, skriver Stena Bulk på fredagskvällen.

Iran har trappat upp sina störningar av den viktiga oljetrafiken i Hormuzsundet den senaste tiden. En norsk oljetanker attackerades i juni med sprängladdningar som startade brand ombord.