Under Almedalsveckan krävde SD att bistånd som går till länder som förföljer homosexuella upphör. Medan andra drar in bistånd fortsätter S-regeringens miljardrullning till länder som förtrycker och förföljer minoriteter.
I Afrika är Tanzania den största biståndsmottagaren av svenska skattemedel. Bara under förra året skickades 1.064 miljoner kronor dit.
Sverige sponsrar därmed en regim som anser det lagligt att våldta sin fru och där homosexualitet ger långa fängelsestraff.
I vintras rapporterade brittiska The Guardian om att förföljelsen som driver homosexuella på flykt trappades upp. Hundratals aktivister har tvingats under jord sedan en regeringsföreträdare för Tanzanias regering meddelat att en insatsstyrka inom polisen har skapats för att identifiera och fängsla homosexuella i huvudstaden Dar es-Salaam.
Efter att ha uppmanat folk att ange personer som insatsstyrkan kan ta hand om, har man fått in mer än hundra namn från allmänheten, rapporterar tidningen.
– De gör räder mot bostäder. Det är fruktansvärt. Det blir bara värre och värre. Så många lämnar staden, flyr, säger en person.
En annan röst säger att det råder en atmosfär av att det är ”öppen säsong att jaga gay personer” och att listor på namn läggs upp i sociala medier för att peka ut folk.
– Du kan räkna ut vad det betyder för dem och deras familjer, säger personen i Dar es-Salaam, som uttalar sig med krav på att få vara anonym.
Världsbanken frös utbetalningar i vintras
I november 2018 beslutade Världsbanken att dra in ett lån på tre miljarder kronor till Tanzania, rapporterade Time. Detta som svar på ett antal nya kontroversiella lagar som stryper yttrandefriheten och skärper förbuden kring homosexualitet.
– Västvärlden bör sluta stödja Tanzanias regering, sa advokaten Fatma Karume till OmVärlden i november.
Danmark fryste biståndet, men så gjorde inte Sverige.
S-MP-regeringen betalade ut över en miljard kronor i bistånd till landet under 2018. Inga indragningar har beslutats 2019, endast att en ”översyn” ska göras. Sida ska lämna underlag till Regeringskansliet först i september, nästan ett år efter att Världsbanken reagerade.
Samtidigt kommer larmrapporter om att det fattas många miljarder i den svenska välfärden.