Trovärdigheten hos Jonas Sjöstedt när han i sitt Almedalstal tar upp hedersvåldet är begränsat. Han skyller på klassamhället, medan islam helt utelämnas.

Det är givetvis bra att Vänsterpartiets ledning nu plötsligt erkänner att hedersvåld finns.

– Över etthundra tusen tjejer lever idag i någon form av hedersförtryck. Det kan handla om att inte kunna ha killkompisar, krav på att vara oskuld, begränsningar i möjligheten att röra sig fritt utomhus på egen hand. Det kan också i slutändan handla om att förskjutas av sin egen familj. Om rått våld. Om mord.

– Inga tjejer i Sverige tillhör sin släkt. Det finns inget försvar för det. Hedersförtrycket visar att vi är långtifrån klara, sa Sjöstedt.

V ser hedersförtryck som en ekonomisk fråga

Men det sätt han talar om detta förtryck är synnerligen problematiskt. Han börjar med att ta upp förhållanden i tidigare svenska generationer. Sedan glider han omärkt över i nutid, men utan att nämna invandring från muslimska länder där hederskulturen är utbredd. Sjöstedt nämner varken invandring eller islam.

Enligt Sjöstedt handlar det om ”en uppgörelse med kontrollerande normer och föreställningar”. Som om skillnad mellan svenska och islamistiska inte är värda att nämna.

Och sedan lägger han skulden, inte på muslimska sedvänjor, utan på – trumvirvel – klassamhället. Lösningen på hedersförtrycket är ekonomiskt. Med ”en politik för ekonomisk jämlikhet” ges ”möjligt för var och en att stå på egna ben. Välja sin egen väg.”

Här har Sjöstedt inte fattat något. Det handlar inte om pengar. Det är därför agerandet fått den tvivelaktiga benämningen ”heders”-våld. Det handlar om efterlevnad av vissa bestämda traditioner som gäller i många muslimska samhällen och som kommit till Sverige genom den stora invandringen.

Sjöstedt har missat att de om mest extremt försvarar dessa traditioner är inte fattiga, utan rika muslimer. Ta bara de islamistiska terrordåden på Sri Lanka i påskas som dödade minst 253 personer. En av de rikaste muslimska familjerna på ön låg bakom terrordådet. Två söner och en av sönernas fruar tillhörde självmordsbombarna. De behövde ingen ekonomisk politik för ”möjligheter att gå sin egen väg”.

Reaktioner

På sociala medier har de som länge kämpat för att hedersvåldet ska erkännas och bekämpas reagerat på Jonas Sjöstedts tal.

”Kolla bara hur de rödgröna röstar i Umeå kommunfullmäktige. Tänka sig, de röstar fortfarande mot kartläggning”, skriver Faw Azzat från föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Men som sagt. Om detta slingriga och undfallande tal är ett första steg för Vänsterpartiet att börja ta avstånd från islamismen, så är det ett tal som kan komma att betyda något. Inte varje dag det sker.