De utländska stöldligorna tömmer riskfritt ladugårdar och maskinhallarna på dyrbara verktyg. Polisen gör ingenting.

Den halländske lantbrukaren Anders Ekeroth beskriver situationen som hopplös.

– Man får inte ha något i fred längre. Det verkar som att stöldligorna trålar runt och tar allt de kommer över.

Värdet av det som försvann från Anders Ekeroths gård var 20 000 kronor, något som Hallandsposten var först med att skriva om. Det var bland annat en svets, vinkelslip, borrmaskiner och hundratals liter diesel som slangades från två traktorer. Annan utrustning som tjuvarna på senare tid riktat in sig på är dyr GPS-utrustning som sitter i många lantbruksmaskiner.  

– Allt polisen gjort är att man varnat för stöldligorna. Nu kanske vi måste ta lagen i egna händer, säger lantbrukaren Anders Ekeroth.

Svårt sabotage av skördearbetet

Förstörelsen tjuvarna lämnar efter sig brukar inte heller vara särskilt kul. I Anders fall var en stor del av gårdsplanen nedspilld med klibbig diesel som en följd av attacken. 

– Så här i skördetider behöver man dessutom den försvunna utrustningen mer än annars. Det tar tid att skaffa nytt och kostar dessutom mycket eftersom försäkringsbolagen är svåra med att betala ut någon ersättning. 

Enbart i Halland har det under juni månad gjorts 44 anmälningar om liknande stölder. 

– Där jag bor var det sex fastigheter inom en radie på en kilometer som drabbades samma natt, säger Anders. 

Polisen ignorerar de organiserade stölderna

Lantbrukarna anser uppbackningen från polisen är direkt dålig.

– Polisen har inte varit här, trots att tjuvarna borde ha lämnat spår efter sig på gården. Först var beskedet att de skulle komma. Senare fick jag veta att de inte hade tid, säger Anders Ekeroth.

En annan sak som retat upp flera av lantbrukarna är att polisen först efter att stölderna ägt rum gick ut och varnade för att det skett flera stölder mot lantbrukare.

Riskfritt att stjäla

Det är helt riskfritt att stjäla och sedan transportera ut stöldgodset ut ur landet. Polis och tull har själva bekräftat att deras arbete helt inriktas på att kontrollera främst narkotika som är på väg in i Sverige – och inte det som är på väg ur från landet. 

Anders säger att det jäser inom lantbrukarleden. Efter obefintlig uppföljning från polisen känner han hopplöshet.

– Snart blir vi nog så förbannade att vi blir tvungna att ta lagen i egna händer, säger han.

En kommissarie säger till Kvällsposten att han ”förstår” att lantbrukarna är besvikna över den uteblivna hjälpen – men menar att det rör sig om prioriteringar och att man inte har resurser att åka på allt.