Aldrig har väl politiker förnedrat sig så mycket som när de lät sig lekas med på RFSL:s scen under förra årets Pridevecka. Ska det ske igen på årets vecka som startar idag?

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter förra årets utfrågning av partiledarna under Pride i Stockholm. Många kritiserade det faktum att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte var inbjuden. Istället lät arrangören, RFSL, Åkesson vara representerad på scenen som en plastelefant.

”Kliv upp ur sandlådan RFSL! Att låta en leksakselefant, ett djur, representera oinbjudna Åkesson (SD) i partiledardebatt är infantilt. Mobbning är ovärdigt svensk politik. Varför sade inte övriga partiledare ifrån?” frågade sig Jenny Sonesson, då på Göteborgs-Postens ledarredaktion i tweet.

”Jag är mest bedrövad över att partiledarna för våra påstått borgerliga partier ter sig totalt domesticerade av aktivistvänstern. Varför ställer de ens upp?”, skrev en man i Twitterflödet.

”RFSL håller lika låg nivå som de vänstervridna. Organisationen exkluderar de homosexuella som är åt höger lika mycket som då heterosexuella tog avstånd från homosexuella för några årtionden sen. Riktigt illa och rätt ointelligent”, skrev en kvinna.

”Detta var något av det mer pinsamma jag sett. Att över huvud taget ställa upp i en debatt där ett riksdagsparti inte får vara med, och sedan ägna delar av debatten åt att kollektivt slå mot just detta parti utan att de får chansen att försvara sig, är ett demokratiskt lågvattenmärke”, skrev en tredje.

Inför årets Pride har ett utdrag ur förra årets event lagts upp på Twitter.

Det återstår att se om partiledarna lärt sig något av kommentarerna efter förra årets spektakel.