Hur ser parlamentets sammansättning ut? Nästa vecka ska de 751 ledamöterna från 28 länder i det nyvalda EU-parlamentet ta ställning till regeringschefernas förslag till ny högsta ledning för unionen kommande fem år.
Aldrig tidigare har så många nya ledamöter, 61 procent, tagit plats i parlamentet i Strasbourg. Det nya parlamentet består av sju partigrupper, vilket är en mindre än under den föregående mandatperioden.
Det är gruppen EFDD – där brittiska Ukip/Brexitpartiet och italienska Femstjärnerörelsen dominerade – som upplösts och tills vidare räknas de som ingick där till de grupplösa innan de hittat ny grupp, eftersom det annars mest är udda företrädare som förblir grupplösa.
De största partigrupperna
Egentligen skulle Nigel Farage och hans nya brittiska Brexitparti (som ersatt Ukip) kunna räknas till konservativa reformisterna, ECR, men gruppen bilades av brittiska Tory vilket innebär att det inte fungerar – de är tydliga motståndare till varandra på hemmaplan. Italienska Femstjärnerörelsen är ibland vänster, men i grunden EU-kritiska, och har därför inte släppts in i vänsterliberala kretsar.
De konservativa reformisterna i ECR, där Sverigedemokraterna ingår, har formellt i nuläget 62 mandat. Men tillsammans med gamla EFDD och nationalistgruppen ID, har det man kanske kan kalla konservativt ”icke-etablissemang” hela 179 mandat. Nästan 24 procent av parlamentets ledamöter.
Bara det gamla etablissemangshögern i form av EPP har fler, 182 mandat. Drygt 24 procent av parlamentet. Där ingår M och KD från Sverige. Och Fidesz från Ungern.
Skulle Fidesz med sina 13 mandat byta till ECR skulle konservativt icke-etablissemang nå 191 mandat, medan etablissemangshögern i EPP skulle minska till 169 mandat.
På tredje plats kommer socialistiska partigruppen S&D, där svenska socialdemokrater ingår. Den gruppen har minskat till 154 mandat, eller 20,5 procent av parlamentet.
Fjärde största grupp är liberalerna med 108 mandat, under nya namnet Renew Europe. Man ökar mycket tack vare franske presidenten Macron ansluter sitt nya parti till denna grupp.
Nu kommer förmodligen EPP, S&D och liberalerna att samverka så att gamla etablissemangspartier behåller majoriteten i EU-parlamentet.
Samtidigt är de EU-kritiska partierna en brokig skara som är uppdelade på två partier och grupplösa. Men det finns hos Europas väljare en tydlig riktning: de EU-kritiska växer och skulle vara största eller näst största grupp om de gick samman. Nu finns vissa oförenliga drag som förhindrar det, men i olika sammanhang kan man finna sätt att rösta på samma sätt i voteringar och på det sättet ge en stark röst för en växande väljaropinion.
Största nationella partierna
Vilka är då största spelarna i EU-parlamentet? Här är partierna som ensamma har fler mandat än Sverige som helhet.
Ironiskt nog är nya Brexitpartiet med Nigel Farage i spetsen det största i EU-parlamentet, tillsammans med Angela Merkels tyska kristdemokrater i CDU/CSU – båda har 29 mandat vardera.
Tredje största parti är italienska Lega och Matteo Salvini, med 28 mandat.
Polens regeringsparti Lag och rättvisa har 26 mandat.
Franska Nationell samling och Marine Le Pen har 22 mandat, medan Emmanuel Macron och socialliberala Framåt har 21 mandat.
Tyska Die Grüne har också 21 mandat.
*
Se mer: Europaparlamentet.