Sedan i våras har Citypolisen sett en kraftig ökning av grova rån och stölder av exklusiva klockor i Stockholms innerstad, framförallt på Östermalm.

Det är utstuderade rån som ofta sker med våld eller hot om våld, i vissa fall med skjutvapen. Senast under den gångna helgen begicks flera klockrån i Stockholms city.

Det har verkligen varit ärenden som sticker ut. Välplanerade rån i trappuppgångar på ljusan dag, där man i princip stått och väntat när målsäganden kommit in, säger utredningsledare Daniel Horner på lokalpolisområde Norrmalm till Svenska Dagbladet.

64 fullbordade rån och tre rånförsök har fram till mitten av juli polisanmälts i Stockholm city, vilket kan jämföra med 79 anmälningar för hela 2018.

– Rånen är svåra att förhindra och utreda då en del av dem förefaller vara relativt välplanerade. Vi behöver allmänhetens hjälp med att få reda på vilka som ligger bakom de olika rånen, säger Horner.

Det förekommer att man lockar ut klockägaren genom att ringa upp denne i sitt hem och säga att man har ett bud att lämna.

Klockor som betalningsmedel

Ett skäl till vågen av rån är att exklusiva klockor blivit betalmedel och verktyg för penningtvätt i den undre världen. Det är en bild som bekräftas av Peter Sundman, tidigare polis och utredare på företaget Larmtjänst för SvD.

Han har också hört från polis och åklagare att det görs allt fler beslag av lyxklockor i samband med annan typ av brottslighet.

– Det är ett ganska lätt betalningsmedel att ta med sig. Det är bara att sätta den på armen så har du några hundra tusen kronor som går att omsätta till i princip vad som helst, säger han.