Vilhelm Mobergs essä, som försvarsmakten gav ut för att mobilisera svenska folket under andra världskriget, stämplas nu av många i medierna som nazistisk – bara därför att partiledaren för Sverigedemokraterna citerade den.

Jimmie Åkesson spelade etablissemangen ett spratt i sitt Almedalstal. Och väldigt, väldigt många föll i fällan.

Hur inskränkta och obildade de faktiskt är, framgår av att de inte kan förhålla sig till att Åkesson återger Moberg.

Ivar Arpi gör i Svenska Dagbladet en genomgång som visar hur galet opinionsbildningen fungerar just nu.

”Tragikomiskt eller skrämmande, att inte kunna höra vad någon faktiskt säger, eftersom man redan på förhand bestämt sig för vad man ska tycka. Jimmie Åkesson hade förmodligen kunnat citera vilket helgon som helst och ändå hade de hört Satan själv, vad det verkar. Samma personer som annars varnar för polarisering, blir här så förblindade att de inte ens kan höra att det är Vilhelm Moberg som citeras.”

Här hade de etablissemang, som annars så ofta talar om att just motverka polarisering och höga tonlägen, chansen att berömma Åkesson för att han anknyta till den mest folkkäre och antinazistiske författaren i svenskt 1900-tal.

Men nej, likt blodtörstiga iglar ska det omedelbart klankas ned på SD och Åkesson. Vad han än gör är det fel.

Vi får hoppas att svenska folket är smartare än de som sägs vara intellektuella.