Leif GW Persson är inte nådig mot åklagarna som fått artisten ASAP Rocky häktad. ”En jävla massa overkill”, menar han. I vanliga fall släpps de misstänkta innan bläcket på anmälan torkat.

Kriminologprofessorn emeritus Leif GW Persson ställer frågan om åklagarna söker kändisskap och därför häktade den kände artisten.

Det är på filmklipp det framgår hur artisten och hans följe avvisar två personer som följer efter dem i Stockholms city. Förföljarnas brytning på engelska liknar inte svensk brytning och en av dem slår en i artistens följe med sina hörlurar. I slutet tar artisten tag i en av förföljarna och slänger honom i gatan och utdelar slag mot honom.

Leif GW Persson ifrågasätter också varför åklagarna inte intresserade sig för de två bråkmakare som startar händelseförloppet. Varför ser inte åklagaren med allvar på detta?

Om det inte varit en amerikansk musikstjärna hade man inte häktat en misstänkt för en misshandel av normalgraden, menar han. Persson kallar också åklagarens gärningsbeskrivning inför häktningen, då man talade om grov misshandel, som en ”jävla massa overkill”, säger han till Aftonbladet.

Domstolen beslutade om häktningen pga flyktrisk men med brottsrubriceringen misshandel, vilket kan ge mellan 14 dagars och 6 månaders fängelse.

Även om häktningsbeslutet är juridiskt korrekt menar Persson att det inte behövt bli häktning. Även om artisten inte skulle komma tillbaka till Sverige då huvudförhandling i domstol sker, kan domstolen döma ut straff ändå. Han skulle då få avtjäna det om han dyker upp i Sverige.