Gäng av barn till nyanlända i åldrarna 8-10 år sätter skräck i värmländska Grums medelst våldtäktshot och misshandel. Hyresgästföreningen är orolig för att främlingsfientlighet ska öka.

Hyresgäster i delar av Grums vågar inte längre släppa ut sina barn för att leka sedan en grupp barn flera gånger gått till attack, både verbalt och fysiskt. Bland annat rör det sig om barn som slagit andra med påkar och hotat med våldtäkt.

I ett skarpt brev riktat till polisen och socialtjänsten kräver Hyresgästföreningen att något görs åt situationen. I förra veckan hölls ett första möte.

Problemen har funnits sedan slutet på förra sommaren, men har eskalerat under våren och försommaren. Det handlar främst om en grupp barn i åtta till tioårsåldern som går samman och attackerar barn som går ensamma. Men de har även attackerat kvinnor verbalt.

– De har kastat sten eller slagits med rör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”jag ska sexa dig” eller ”jag ska våldta dig” säger de, berättar en mamma för Hem & hyra.

– Min ena dotter gråter på kvällarna och vill att vi ska åka till husvagnen för att hon är så rädd. Och vi kan inte säga till heller för då kommer repressalier: de stoppar in sopor i brevinkastet eller går på mina barn ännu mer när jag inte är med, säger en annan mamma i Grums.

Hyresgästföreningen är oroliga för att om inget görs kommer situationen bli ännu värre eftersom det kommer bli en djupare konflikt mellan olika grupper.

”De som ställer till med bråk, bus och våld i det här fallet är barn till nyanlända. Därför börjar grannar dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter. I längden leder detta till ett väldigt segregerat bostadsområde där grannar i mångt och mycket talar om ’vi mot dem’ vilket bara kommer eskalera om det inte bryts väldigt snart”, skriver föreningen i sitt brev.

Ingen räknar med någon hjälp från polisen.

– En polisanmälan mot så här unga barn blir så klart aldrig något polisiärt eller får någon påföljd, men det lämnas vidare till socialförvaltningen, säger kommunpolisen som ser ”allvarligt” på utvecklingen.