Nyanländas barn i 10-årsåldern går i gäng för att attackera andra barn och hota kvinnor i Grums. Deras föräldrar förstår inte uppståndelsen.

Flera medier har uppmärksammat att Hyresgästföreningen larmat polis och kommunen Grums i Värmland om att allt fler känner sig otrygga eftersom gäng av barn till nyanlända slår, kastar sten och tar strypgrepp på andra barn och hotar att våldta kvinnor.

Nu har socialtjänstens fältassistent tagit kontakt med föräldrarna till det barngäng som satt skräck i Grums, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen (betalvägg).

– Jag var där i går och träffade en del av dem. De säger inte så mycket. Jag förklarade varför vi fältassistenter är i området och det tycker de är bra. Samtidigt förstår de inte, säger fältassistent Lennart Andersson till tidningen.

Enligt Andersson tycks inte heller barnen själva förstå problematiken i sitt beteende.

– Barnen förstår nog inte helt proportionerna av detta och tycker inte att det har varit fullt så illa som det har beskrivits. Vi har förklarat för dem att de inte får hota eller bete sig dumt när man träffar andra.

Boende har vittnat om bland annat våldtäktshot, stenkastning, attacker med rör och strypgrepp. Barnen är i åldrarna åtta till tolv. Problemen ska ha pågått i nästan ett års tid.